Cyclefreak.nl
Wat un waer - Regen 
Friday, March 24, 2006, 23:22 - Cycling
Dit is de 2de post over wieler-weer-geze*k. Deze keer over regen.

Wielrenners zijn in het algemeen allergisch voor regen. Dit heeft niet zoveel te maken met het feit dat je bij regen sneller koud en verkleumd raakt, maar meer nog met het vies worden van de fiets. Wielrenners zijn, in het algemeen genomen, namelijk erg bezig met het poetsen van de racefiets. Er mag meestal geen smetje aanwezig zijn, en er wordt zoveel mogelijk om plassen water en drap heengefietst. Het presenteren van een weergaloos schone fiets geldt dan vooral bij, bijvoorbeeld, toertochten en ritjes met de club. In 99 procent van de gevallen zal de fiets de avond tevoren nog even goed onderhanden genomen zijn met doekje, borstel en een of ander magisch spraytje of smeerseltje. Waarom dan?

Wielrennen is meestal toch wel een beetje kijken wie het sterkste is. Al wordt dat niet altijd gezegd, als iemand de kans krijgt om iemand anders eraf te rijden, zal deze het niet laten. Nu is er bij een toertocht of ander evenement meestal geen tijd om dat bij iedereen uit te testen. Op welke fiets je rijdt en hoe deze eruit ziet wordt dan ook soms wel als index gebruikt van hoe goed iemand kan presteren. Rijdt men op een oude fiets met versleten banden en een hoop drek aan de achtervork, dan zal het wel een prutser zijn. Zit iemand op een carbon frame met bora-bora wielen en doet deze pijn aan je ogen van het glimmen, dan is de inschatting al naar boven afgesteld, afgezien van het feit welke (onbekende) persoon op deze fiets zit. Dit is een beetje een algemene stelregel, die niet altijd opgaat, zoals wanneer iemand je inhaalt op een smerige mountainbike...

Maar regen maakt je fiets dus meestal erg vies. Zand en modder blijven hangen, overal loopt water in. Het ergste is de prut van de remblokken. Remblokjes slijten namelijk bij regen een factor 10 harder dan bij droog weer. De smurrie van de remblokken verspreidt zich zonder genade over je velgen, frame, banden en ketting, en gaat er niet vanzelf af. Racefiets poetsen en invetten duurt dan toch al snel een uurtje, wil je hem weer tiptop in orde hebben.

Een ander punt bij regen is gladheid. Op een racefiets kun je best wel hard door de bocht, als het droog is. Zo gauw het nat wordt, wordt het bochtenwerk een stuk onzekerder: Je schuift sneller onderuit. Opletten dus! Daarnaast is het nog gladder als het een tijdje niet geregend heeft door olieresten, rubber en andere rommel die nog aan het asfalt plakt. Als het al een tijdje heeft geregend is dat meestal weggespoeld. Verder krijg je het bij regen meestal koud.

Op regen kun je je kleden. Overschoentjes, regenjasje, en bril (en regenbandjes voor de fiets). Dit alles houdt je echter niet droog bij een beetje plensbui. Overschoentjes helpen wel maar meestal krijg je toch natte voeten. Een regenjasje is ook wel leuk, maar ook hier wordt je doorgaans net zo nat van het zweten in zo een ding, als van de regen. Voordeel van deze kledingstukken is dat je het meestal wel nog warm houdt. Vervelend dus die regen. Beter voorkomen dan genezen.

Hoe voorkomt de moderne wielrenner dat hij in de regen geraakt? Laten we voorop stellen dat wegrijden bij regen het vervelendste is, en dat dan ook, in vrijwillige situaties (geen koers e.d.), niet zo snel / niet zal gebeuren. Meestal wordt men onderweg overvallen door de regen. Om dit te voorkomen houden de meeste fietsers elke week goed het weer in de gaten, en stemmen daar vervolgens hun hele week indeling op af: Wanneer is de kans op regen het kleinst, dan zorgen we dat we dan vrij hebben. Bronnen van informatie die ik zelf hanteer zijn het L1 weerbericht en L1 teletekst (pagina 191-194). Gaat de rit de grens over, of moet er uitsluitsel komen door een VWO (Vergelijkend Weer Onderzoek), dan wordt ook het belgische weerbericht voor de Kempen en of Ardennen geraadpleegd (belgisch teletekst pagina 300-310). Daarnaast is er de actuele on-line weerradar, die elk druppeltje laat zien, op wetter-online. Deze laat echter ook weleens spookregen zien.. dus kijk toch ook even naar buiten..

Is het toch gebeurd dat je in de regen zit, kijk dan gewoon naar de windrichting (fiets tegen de wind in) en het wolkenveld om van de regen af te komen. Het is me meermalen gelukt om bij regenachtig weer tussen de regen door te glippen.

Comments 
Comments are not available for this entry.