Cyclefreak.nl
Fort Eben-Emael 
Sunday, September 26, 2004, 22:50 - Personal
Vandaag naar fort Eben-Emael geweest, net over de grens bij Maastricht (achter Kanne, aan het Albertkanaal). Het fort is gebouwd voor tussen de eerste en 2de WO, en diende met een reeks andere forten om Luik te beschermen. Het fort zelf diende specifiek om het gat bij Vise te dichten (daar waar duizenden Nederlanders elk jaar op de autobaan de grens overgaan richting het zuiden).

Het fort was gericht op traditionele oorlogsstrategieen. Ondergronds uitgegegraven, steile wanden, brede tankgrachten.. onneembaar. D.w.z. het was voorbereid op aanvallen over de grond. Op 10 mei kwamen de Duitsers echter niet over de grond, maar door middel van zweefvliegtuigen die geruisloos boven op het fort landden. Als je naar de foto&acutes kijkt zul je zien dat dat geen enkel probleem was. Het fort is plat van boven, en meerdere voetbalvelden groot. Daar kwam nog bij dat de Duitsers landden op een moment dat Belgie nog niet in oorlog was, ze uit de richting van Belgie kwamen ipv Duitsland (ze waren gedraaid) en ze de nieuwste wapens bij zich hadden, waaronder de holle lading. Deze holle lading was vooral effectief tegen de dikke betonnen bunkers en stalen koepels van het fort.

Om een lang verhaal kort te maken: Het fort werd door een goed opgezet plan, snel en zonder veel verliezen bezet door de duitsers. Het geheel gebeurde binnen afzienbare tijd (een paar dagen) ondanks verzet van het garnizoen, niet meer te houden.

Hoe het met de andere forten is afgelopen in de " ring " om Luik, dat weet ik eigenlijk niet. Misschien ook maar eens bezoeken. Het bezoek en de rondleiding waren erg leuk, en ook wel een beetje spannend daar onder in die eindeloze gangen...(zie foto's: foto-album - other - eben-emael).

Links:
- Officieele website van het Eben-Emael
- Een iets preciezere omschrijving over de achtergrond, de aanval en de afloop.

Comments 
Comments are not available for this entry.